Samenwerken aan een duurzame toekomst: Anera en KS Service Center

Bij KS Service Center geloven we in de kracht van samenwerking om duurzame innovaties mogelijk te maken. Een mooi voorbeeld hiervan is onze recente samenwerking met Anera BV, een toonaangevend bedrijf in etagevloeren en systeem staalconstructies voor onder andere distributiecentra en bedrijfshallen. Anera zet sterk in op duurzaamheid, zowel vanuit persoonlijke drijfveren als vanuit de wens om bij te dragen aan een circulaire economie. Wij spraken met Martijn van Zomeren, Director Development and Finance van Anera, over de rol van duurzaam geproduceerd staal in hun projecten en hoe de samenwerking met KS Service Center hen helpt om hun duurzaamheidsdoelen te realiseren.

Kunt u ons vertellen wat uw bedrijf doet en wat uw belangrijkste activiteiten zijn binnen uw sector?

  • “Anera levert etagevloeren en systeem staalconstructies onder andere voor distributiecentra, logistieke dienstverleners, vliegvelden en bedrijfshallen. Daarnaast hebben we ook door heel Europa voor een aantal mooie vertical farms de constructies gebouwd. We ontwerpen, produceren en
    installeren de constructies in eigen beheer waardoor we veel in eigen hand hebben. Daardoor kunnen we ons product constant verbeteren en dus ook verduurzamen als we daar kansen voor zien.”

Wat waren de belangrijkste beweegredenen om voor duurzaam geproduceerd staal van KS Service Center te gebruiken voor dit project?

  • “Paul van Rijen en ikzelf geven leiding aan Anera en hebben allebei vanuit persoonlijke drijfveren interesse in duurzaamheid in de brede zin van het woord. We maken deel uit van een volgende generatie en zijn ervan overtuigd dat we als maatschappij en dus ook het bedrijfsleven bewust met grondstoffen en producten om moeten gaan. We hebben bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de herbruikbaarheid van ons product en willen de kansen hiervan zo veel mogelijk benutten. We zien door de jaren heen projecten alleen maar groter worden tot 60.000m2. Wij vinden dat je als producent ook moet nadenken over de product life cycle en idealiter dat je product door hergebruik een volwaardige tweede leven kan krijgen.”

Welke specifieke toepassingen of projecten binnen uw organisatie zullen gebruik maken van het duurzaam geproduceerd staal, en waarom is deze keuze belangrijk voor u?

  • “Onze eerste motivatie was om te pionieren en ervaring op te doen met groen staal. Er is echter ook sprake van bepaalde synchroniciteit. Duurzaam bouwen is al langer een hot topic aan de kant van producenten. Tegenwoordig zien we dat klanten de laatste tijd steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en dan met name als het gaat om circulariteit. Zo gaan we gaan we bijvoorbeeld binnenkort op een volledig circulair bedrijvenpark in Hendrik-Ido-Ambacht een etagevloer bouwen die tot op het laatste boutje demontabel en circulair moet zijn. Dat is dus bij uitstek het project om een extra stapje te zetten en dus ook het basismateriaal van hergebruikt staal te gebruiken. Wanneer het bekender in de markt wordt zal de vraag evenredig toenemen, wij bieden het onze klanten in ieder geval al aan via ons “Anera Green Steel program”.”

Kunt u iets vertellen over de impact van duurzaamheid op uw bedrijf? Hoe speelt duurzaam geproduceerd staal hierin een rol en welke voordelen verwacht u hiermee te behalen?

  • “We zijn echt geïnteresseerd in duurzaamheid en voelen hierin verantwoordelijkheid. Dat drijft ons en van daaruit maken we stappen. Als team ervaren we zo positieve impact. We zijn met elkaar een vrij jong team en merken dat collega’s hier belang aan hechten en inspanningen rondom dit thema waarderen. We hebben zonnepanelen, elektrische auto’s, een bosperceel voor natuurherstel en nieuwe aanplant, maar er is tegelijk nog veel werk te doen. Economisch rendeert het op dit moment nog niet specifiek omdat er nog een latente behoefte is. We zijn er echter van overtuigd dat dit op korte termijn kan draaien; regelgeving rondom duurzaamheid en verantwoording rondom CO2 footprint neemt toe en wij willen er klaar voor zijn op het moment dat het geen keuze meer is.”

Hoe heeft de samenwerking met KS Service Center u geholpen om uw duurzaamheidsdoelen te realiseren, en welke toegevoegde waarde ziet u in de toekomst van deze samenwerking?

  • “Zoals gezegd zijn we actief bezig met het circulaire karakter van onze producten. Ons basismateriaal, de coils staal waar we onze profielen van maken, komen van staalproducenten en het is bekend hoe lastig deze energie-industrie is te verduurzamen. Hier hadden we dus tot voor kort weinig invloed op. We waren daarom ook blij dat KS Service Center ons de kans gaf om duurzaam staal af te nemen zodat we circulariteit werkelijk tot aan de bron kunnen realiseren. Daarnaast hebben al jaren een goede samenwerking op het gebied van leveren van coils, dus wat ons betreft is dit wel een spreekwoordelijke kers op de taart van onze samenwerking."

Samen bouwen aan een circulaire toekomst

De samenwerking tussen KS Service Center en Anera laat zien dat duurzaam geproduceerd staal niet alleen een keuze is voor de toekomst, maar ook een waardevolle toevoeging is aan de huidige bouwprojecten. Door samen te werken in de keten en gebruik te maken van duurzame producten als duurzaam geproduceerd staal, zetten we samen stappen naar een duurzamere wereld. We kijken ernaar uit om deze samenwerking met Anera verder uit te breiden en samen een positieve impact te maken op de bouwsector.